Miért?

Ebben a blogban a saját tapasztalataimat osztom meg Veled, aki még csak most gondolkodsz azon, hogy vajon mit csinálsz rosszul, hogyan tudnál javítani az életeden, de minden eddigi próbálkozásod kudarcot vallott. Hogy miért teszem mindezt? Azért, hogy értelmet adjak mindannak, ami velem történt. És ez az értelem a másokon való segítés. Így könnyebb elviselnem a "miért pont velem történt ez?" érzését.

Az objektív valóságot pedig Patricia Evans: Szavakkal verve című könyve szolgáltatja a saját tapasztalataimhoz. Nem bátorítalak és nem biztatlak semmire, mert minden élethelyzet más és más. Csupán segíteni szeretnék Neked, hogy felismerd azt a jelenséget, ami körülvesz, amiben élsz, és még csak nem is tudsz róla: a szóbeli bántalmazást.

2014. június 18., szerda

Úgy gondolja, hogy igaza van

Egyszer a kisfiammal mentünk haza, amikor szóba került az elütött kandúr cicánk. Azt mondta a fiam, hogy abban reménykedett, hogy ez az eset megváltoztatja a szóbeli bántalmazó viselkedését. Mondtam neki, hogy sajnos, a változásra semmi esély, nekünk kell okosnak lenni, védeni saját magunkat úgy, hogy bármit is mond rólunk vagy nekünk, mi tudjuk magunkról, hogy értékesek vagyunk, elkerülni a konfliktusokat, nem adni támadási felületet, mert ő az erősebb.
- De miért ilyen? - kérdezte ő.
- Mert azt hiszi, igaza van. - válaszoltam.
- De hát ez betegség, menjen el pszichológushoz!
- Ez nem betegség, csak másképp gondolkodik, mint mi - mondtam, és hozzátettem: különben sem lehet valakit akarata ellenére pszichológushoz küldeni, vagy ha mégis elmegy, de nem akar megváltozni, akkor csak pénzkidobás az egész.

Patricia Evans Szavakkal verve című könyve így ír erről:

"Alan Jenkinst idézve: Sok bántalmazó férfi nem gondolja magáról, hogy szexista vagy nemi szerepeken alapuló sztereotípiákat vallana a nőkről és a gyerekekről. Családtagjaikkal való bánásmódjukat egyenlőnek és igazságosnak látják,"

" a bántalmazó saját definíciója szerint viszonyul áldozatához és a kapcsolathoz, sőt, önmagához is, méghozzá úgy, hogy neki mindenben igaza van, és ő nem bántalmazó."

"Az ellenkezés szintén jó példa az érzelmi éretlenségre. Egy négyéves gyerektől, aki csak most tanulja, hogyan működik a világ, az ember gyakran hallja: "Nem is igaz", "Rosszul tudod". Egy négyéves számára saját nézőpontja az egyetlen nézőpont.  A gyerek azt akarja, hogy a világ állandó és biztos legyen. Az érett felnőtt elismeri, hogy a világ nem ilyen, és hogy annyi nézőpont létezik, ahány ember."

Bennem - sok más mellett - azt is kifogásolta a szóbeli bántalmazó, hogy nem állok ki magamért a munkahelyemen. Hiába magyaráztam neki, hogy nem ismerhetek minden körülményt, ami egy adott döntés meghozatalára sarkallta a főnökeimet, lehetnek más szempontok is, amiket én nem ismerek, nem tudok vagy nem értek. Ő erre csak annyit mondott, hogy konfliktuskerülő vagyok, és nem vállalom fel a konfliktusokat se a munkahelyemen, se a gyerekeimmel szemben. Miközben én csak tiszteletben tartottam mások határait - ellentétben vele.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése