Miért?

Ebben a blogban a saját tapasztalataimat osztom meg Veled, aki még csak most gondolkodsz azon, hogy vajon mit csinálsz rosszul, hogyan tudnál javítani az életeden, de minden eddigi próbálkozásod kudarcot vallott. Hogy miért teszem mindezt? Azért, hogy értelmet adjak mindannak, ami velem történt. És ez az értelem a másokon való segítés. Így könnyebb elviselnem a "miért pont velem történt ez?" érzését.

Az objektív valóságot pedig Patricia Evans: Szavakkal verve című könyve szolgáltatja a saját tapasztalataimhoz. Nem bátorítalak és nem biztatlak semmire, mert minden élethelyzet más és más. Csupán segíteni szeretnék Neked, hogy felismerd azt a jelenséget, ami körülvesz, amiben élsz, és még csak nem is tudsz róla: a szóbeli bántalmazást.

2014. június 17., kedd

Miért nem tudott "jó ember" maradni?

Ha valaki egy hazug álomvilágban él, mint amiben én éltem, és abban boldog, akkor az neki jó. Főleg, ha sosem pukkan szét a buborék. Csakhogy a buborékoknak az a tulajdonságuk, hogy előbb-utóbb szétpukkannak.

Miért nem tudott "jó ember" maradni a szóbeli bántalmazó? Azért, mert a változás, amit előidézett magában, nem a saját belső igényéből fakadt, hanem valamilyen cél elérése érdekében tette. Hogy ez a cél az volt, hogy egy új esélyt adjon magának a boldogságra, vagy hogy a segítségemmel felépítse álmai házát, vagy hogy szeressék, teljesen mindegy. A lényeg, hogy, ahogy Patricia Evans írja a Szavakkal verve című könyvében:

"A bántalmazóknak azért kell felhagyniuk az erőszakkal, mert nem akarnak másokat bántó emberek lenni."

Ha nem magáért a változásért akar megváltozni, akkor soha nem fog neki sikerülni.

"Nem valószínű, hogy könnyen megváltozik majd (ha egyáltalán hajlandó megváltozni) az a férfi, aki bűnbakot keres, hogy más rovására uralkodhasson, ellenőrzést gyakorolhasson vagy kiengedhesse a dühét. Ez különösen igaz egy új kapcsolatra, amelybe a férfi még csak kevés energiát fektetett. Valószínű, hogy amint az újdonság varázsa megkopik, a társa egyre inkább bántalmazóvá válik"

Amikor 2011-ben kipukkadt a buborék, az anyukájához fordultam segítségért, aki együtt sírt velem, mert (mint ahogy azt egy korábbi bejegyzésemben írtam) örült, és hálás volt nekem azért, hogy "jó embert csináltam" a fiából. Akkor azt mondta, hogy csodálkozott is, mert a saját gyerekeivel sosem látta így együtt játszani, mint ahogy az enyémekkel még az elején.

Akkor még nem tudtam, amit később olvastam Patricia Evans Szavakkal verve című könyvében:

"az áldozat nem látja át, hogy egy bántalmazó személyiség a másik feletti hatalmat keresi, ezért nem képes arra az empatikus megértésre, amelyet a szerelem és egy párkapcsolat igényel."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése